Het verhaal van Odette

Sunday, April 29, 2018
"Odette, meer dan enkel een zwaan uit het Zwanenmeer ...
De inspiratiebron voor balletschool BalletOdette"

Het Zwanenmeer (1895) vormt samen met The Sleeping Beauty en De Notenkraker de grote drie van het Russische negentiende-eeuwse ballet. Componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski en choreograaf Marius Petipa tilden hiermee zowel de balletmuziek als de danskunst naar het hoogste niveau.

 

Het verhaal begint met de sweet 18 van prins Siegried. Zijn vriend Alexander heeft iedereen uitgenodigd voor een feest in het paleis. Van zijn moeder krijgt Siegfried een kruisboog en een verlovingsring cadeau. Ze wil dat hij op zoek gaat naar een mooie bruid. Siegfried heeft daar nog niet zoveel zin in en gaat stiekem met zijn vriend Alexander naar het bos.

In het bos komen ze bij een meer. Het is er donker en er vliegt een grote roofvogel rond. Alexander is niet van dapperste, vindt het eng en vlucht, maar Siegfried blijft. In een visioen ziet hij een prachtige vrouw. Het is Odette, die door de tovenaar Von Rothbart in een witte zwaan is veranderd. Alleen ’s nachts worden de betoverde zwanen weer even mens. Er is maar één manier om ze te redden: als een jongeman verliefd op hen wordt. Siegfried danst de hele nacht met Odette. Hij wordt smoorverliefd en belooft haar eeuwige trouw.

Tijdens het volgende bal in het paleis proberen alle prinsessen Siegfrieds aandacht te trekken. Von Rothbart die is ook van de partij, vermomd als edelman. Zijn dochter Odile is vermomd als een zwarte zwaan. Maar Siegfried is die avond niet van de slimste en denkt dat Odile zijn witte zwaan, Odette is. Hij geeft de verlovingsring aan Odile. Als hij ontdekt dat hij voor de gek is gehouden, slaat hij op de vlucht.

Siegfried vindt Odette bij het meer en zij vergeeft hem. Von Rothbart probeert Siegfried weg te jagen met een zware storm. Het water van het meer plonst over de oevers. Siegfried vecht terug, maar de vloek van de tovenaar is te sterk. Siegfried en Odette verdrinken in de hoge golven. Gelukkig vinden hun zielen elkaar terug. Nu zijn zij altijd bij elkaar.

 

Dat is wat een triestig eind ... gelukkig bestaan er ook andere versies waarbij Siegfried, de slechte tovenaar verslaat :)

Latest News

De Schone Slaapster Intensive Course

De Schone Slaapster Intensive Course

5 weken intensieve mini-cursus op de Schoone Slaapster (Sleeping Beauty) om verhaal, karakters, muziek, attributen & dansen te leren kennen

February 2021
Zomer Workshop was top!

Zomer Workshop was top!

Aangezien we heel wat lessen hadden gemist door de welgekende coronacrisis, beslisten we om ter compensatie een leuke Zomer Workshop to organizeren

September 2020
Mini-Performance met Maxi-Kids

Mini-Performance met Maxi-Kids

Reis rond de wereld in 20 minuten met een mini-performance gebracht door supergoede leerlingen

February 2019
Ballet Odette in Marokko

Ballet Odette in Marokko

Lesgeven bij Dansschool Ozy in Marokko

May 2018